Komory chłodnicze

Wiele produktów spożywczych ma relatywnie krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeśli ma zachować swoje walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach ma możliwość wręcz sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka pozwala na przedłużenie czasu przechowywania, niemniej jednak jednym z najlepiej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeżeli zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należy zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby albo owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu zmodyfikować ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W sytuacji utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie może w znacznym stopniu ułatwić administrowanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą niezastąpione do przyrządzenia dania i być aktualnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są oprócz tego stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko powoduje, że szokowe schładzanie, jak żadna inna forma utrwalania żywności, umożliwia na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Warto zobaczyć: komora chłodnicza sprzedaż.